torsdag 27 juni 2013

Slynggaffel..

och hur man jobbar med den.

Enligt önskemål från grannen Bertil, tvärsöver skogen, kommer en beskrivning hur jag gör med slynggaffeln.
 Det är filmat lite från sidan, men ni ser väl ändå.
Det blir fyrkantiga starka band/snoddar.
Man kan göra på annat sätt, utan att vrida- men så här gör jag. Det går lätt och är enkelt att göra medan man ser på Tv eller åker bil.
Fast du Bertil, behöver bli lite bättre i din hand innan du ger dig på detta.
Hälsningar Hon, tvärs över skogen, västerut. ;).

tisdag 25 juni 2013

Ni som kan nåt om växter...

...kanske kan tala om vad den här krukväxten heter.



Jo, det har funnits en lån där lapp, på engelska, med namn o skötsel...men den har försvunnit.

Det är små rosa blommor som sen blir små svarta bär..... 
Jag köpte den billigt, annars var den ganska dyr... eftersom ett parti vart skadat i frakten.
I vintras var den rätt vissen o eländig och den fick va kvar på ett hår....och vilken tur! Den har överträffat sig själv o gjort mig mycket stolt. Det är den första blomman jag tittar på när jag kommer hem från att varit borta ett par dar.
Tänkte om man kunde ta telningar..? Men ser inget så där självklart ställe att ta dom, inte som man ser på pelargoner tex.
Någon som vet?

I övrigt har midsommaren varit mycket bra.
Jag har haft nära och kära runt mig som passat upp på mig och sett till att jag tagit det lugnt.
Och en sovstund varje dag har det blivit. Känner att jag blir piggare för varje dag.

Efter midsommar blev det en del vävstolsreparationer....
Lilla Ulla, en bordsvävstol som kom med vid sista vävstolsköpet, fick hastigt o lustigt varpen avklippt....ingen av de 3 pojkar som kunde vara aktuella, hade en aning om hur det gått till.....så jag undrade lite om det kunde va den enes pappa Erik som gjort det, och det trodde dom...

Så vi talade mycket tydligt om för pappa Erik att han inte skulle klippa i varpen på någon vävstol mer, varken liten eller stor vävstol. (Och kanske jag ska va noggrannare med att inte låta saxar ligga framme...)
Barnbarnet Lisa hann och väva några dm i alla fall och nu är den klar för nystart igen vid nästa besök.
Det är en fönsterremsa i vävstolen. Den var pådragen i köpet och passade Lisa perfekt med sina rosa toner. Det är roligt.

Nu ska jag göra lite snoddar med slynggaffeln o ta pedagogiska bilder allteftersom och visa i nästa inlägg.Allt på begäran ;).

Somriga hälsningar
Monika

torsdag 20 juni 2013

Midsommarhälsning.

Jo, jag ska skicka en midsommarhälsning.
Som så mycket annat det senaste året, blir det inte riktigt som man tänkte sig.

En sjukdom med inläggning på lasarett var inte riktigt med i min planläggning.
Men man får va flexibel och finna sig i läget.
Nu ska jag vila upp mig och bli ompysslad, och det blir jag.
Dotter med familj tar med allt, vi kan tänkas vilja ha vid midsommar och jag ska vila mig o spela kort med barnbarn etc.Det känns gott att va i goda händer.

Likväl hann jag med ett besök i en hantverksaffär jag kört förbi flera gånger till och från sommarstugan. Det var roligt.
Det var hos Karin i Rugstorp. Sydostvävare liksom jag. Hon har bla haft egna får som hon klippt och gjort jättefint ullgarn av. Inget var färgat utan fårens naturliga färg.Stor variation. Mycket fint.
(Då kan man fråga varför jag inte tog några kort!!!!!- Ja fråga kan man ju ).

Likaså- varför tog jag inga kort på hennes vackra tupp?! Clive tror jag han hette och han hade fyra hönor. Det får bli ett besök till  och gärna det.
Då blev jag lovad ett besök i deras vävstuga. :).
.
 Ser att jag inte visat de fina nåldynorna vi gjorde på ett medlemsmöte för sydostvävarna. Visst är de fina? Jag har sytt tre nu, och de hänger på varsin vävstol.



 En fin duk ,med så härliga färger, tycker jag. Den ingick i ett häfte jag köpte uppe på Riksårsmötet i Sundsvall.  Den kan man allt bli lite sugen på att göra....
det är mycket man blir sugen på....

Nu i helgen ska jag va sugen på nypotatis och gräddfil. Jordgubbstårta.

Så, govänner.
 Jag hoppas ni får en riktigt glad och fin midsommar med många bra minnen
Sommarhälsningar Monika



söndag 9 juni 2013

Vilken överskrift ska jag ha idag....?

Tja, det kommer inte att handla om något särskilt idag.... lite allt möjligt.

Jag tänkte visa, att min Uppifrån o ner kofta...som blev en Uppifrån o nertröja, är klar.
Och jag är nöjd med den.
Den är stickad med Svarta Fårets Cecilia-garn. Tror jag köpte det när jag var i Kalmar med Eva-Lena med bloggen Trollgarn. Några år sen....Men nu är den klar.

Likaså vill jag visa en fin blomma jag har. Det är en Clivia som blommar så fint.


Den här blomträdet, som jag glömt namnet på.Köpte jag på rea i höstas. Det hade blivit klämt i transporten o därför var det rea på dom. Annars skulle de kostat ca 250 kr.  Nu 50:- .
Det är små rosa blommor i klasar liksom, o sen blir dom som bär som liknar hjortron i formen men är svarta. I vintras var den inte vacker o det var nära att jag slängde den. Men jag höll den vid liv, och nu är den finare än nånsin. Massor av bär och växer så det knakar. Det är roligt för en som bäst klarar av gröna tåliga växter.



Vi har haft högsommarvärme ett tag nu och det har varit skönt och gott. Ikväll har jag varit på en "gårdsvandring" och det var trevligt att träffa bekanta som man inte träffar dagligdags. Likaså fick vi se  modern komjölkning. Sån där där korna själva går o ställer sig för att bli mjölkade. Mycket intressant.
Sist visar jag en bild jag tog på vävstugan i Glimåkra.  Dom har så fina vävar där och man blir alltid inspirerad.
Nu mörknar det på, på himlen från väster. Det kan nog bli lite regn med inslag av åska.
På tisdag blir det vävstugan igen :). Måtte jag bli klar med bottensolvningen snart!!!

Hälsningar Monika


torsdag 6 juni 2013

Jag har gjort en tidsresa.

Vissa gör klassresa....det gör inte jag..(jag håller mig till min klass -där trivs jag bäst.)

Det är ett projekt mellan Kalmar Läns museum, Madesjö, Örsjö o Kristvalla hembygdsförening och Madesjöskolan.

Vi förflyttade oss till  år 1611.
Då ägde Kalmarkriget rum och danskarna härjade i trakten. En herre vid namn Sven Håkansson Krååk fick med sig folket mot danskarna och räddade både kyrka och präst. Vid Jutebacken finns en minnessten på platsen där ett av mötena med dansken ägde rum.
Det pratades mycket i trakterna om huruvida man skulle hålla på svenskarna eller danskarna..det fanns sådana som tyckte att det kanske var lika bra...


Detta har jag deltagit i, ett par dagar denna veckan. Ena dagen var det förskoleklassen upp till 3:an, och nästa dag var det mellanstadiet. Sammanlagt ca 200 barn och därtill vuxna.
Alla klädda i tidstypiska kläder som man fick låna av Länsmuseét.
Jag hade sytt ihop lite kläder själv. Jag skulle sytt alla synliga sömmar för hand...men jag fuskade lite. Min tid har inte räckt till.
Likaså hade vi tidstypiska namn. Jag hette Britta. 

På denna 1600-tals dag - som gick av stapeln i Klockarängen i Madesjö i strålande solsken-
 fick barnen prova på allehanda typiska ting


Kärna smör. Baka bröd över öppen eld. Koka ärtsoppa och grönsakssoppa - likaså över öppen eld. Smälta tenn och göra knappar/ kulor. Dans och lek. Bli upplärda att marschera etc av Sven Krååk    OCH lära sig fläta,vanlig trefläta och femfläta, göra snoddar med slynggaffel mm. Det var där jag var.

Men som jag letade dagarna innan efter min slynggaffel!!! Som väl var fick jag låna en av Eva-Lena  + att snälla maken snabbt gjorde fyra åt mig. Och jag kan säja att dom behövdes allihop :).
Vi var tre som höll i den stationen, jag och två från Länsmuséet och vi hade fullt upp.


Ganska snart insåg jag att det var ganska svårt för en del av de yngsta att slynggaffla, då gjorde vi vanliga flätor,  men många fattade direkt och de flesta fick med sig ett armband eller halsband.

Vid matdags var alla vrålhungriga. Soppan åts med trädsked ur träskål. Muggar i keramik.
Under hela dagen hördes flöjt och trumma.
Alla var uppmärksamma efter danskspioner.... och på kvällningen skickades Sven Krååk till konungen med ett enigt bud om att Madesjöborna håller på Sverige.



Lite vävt måste det bli också. Någons räcka i östgötadrällen. Ger mersmak för mig.






Nu är mina första dukar i daldrällen nerklippta.  Den ovan är vävd helt i bomull. Jag hade 16/2 till mönsterinslag, fast inte dubbelt som förespråkas.

Den korta duken har lingarn till mönsterinslag och bomullsgarn till botten.
 Den kallades den "sobra" för att de andra tyckte jag var lite feg med färgerna. Men det var den tiden när livet var lite tungt, och därför blev den också så kort. Jag klarade inte att hålla reda på trampor och skyttlar. Men jag tycker den är fin och den passar på lilla bordet eller en byrå eller kista.

Nu har vi verkligen haft sommarväder några dagar. Helt fantastiskt! Syrénerna doftar och det är bara att gå ut i klänningen utan kofta och jacka. Sånt gillar vi.

Sommarhälsningar
Monika