måndag 28 april 2014

Årsmöte i Örebro

Så har jag varit på RÅM, Riksårsmöte för handvävning, i Örebro.

Jag åkte upp redan på onsdagen för att hinna umgås lite med dotter och måg. Man åker genom ett vårfagert södra Sverige vid den här årstiden. Vitsippor, tussilago, björkar och annat som slår ut.
Det händer saker på bara några timmar.


På torsdagen hjälpte jag till lite som värdinna på vår utställning i Kulturhuset ochpå eftermiddagen tog Ingrid Thorin, ordf i Örebrovävarna, med mig på en promenad i Örebro för att se att vissa affärer och Biblioteket uppmärksammat de väl hundratalet vävintresserade som kommit till staden, genom att ställa ut vävnader och tillbehör i skyltfönstren. Det var en trevlig eftermiddag.



Fredagen besökte dotran och jag Nora. Vilken mysig stad! Är ni i närheten rekommenderar jag ett besök.
Lördagen var dagen för årsmötet. Jag hade turen att innan dess få med mig Lisbeth Blomberg att visa mig deras vävstuga där de bl.a väver damast. Mycket roligt att se.


Årsmötet klarades av,fast ordföranden fick snabba på att avsluta mötet för hennes parkeringstid gick ut. Så avtackningarna fick ske utanför mötet, men det gick bra det med. Det kan bli så, att det drar ut på tiden, när många människor ska få säga sin mening.
Vår excellenta redaktör  för Solvögat,Yvonne Åkerblom har valt att avgå. Det är synd tycker jag, för hon har gjort en jättebra tidning i flera år. Vi får tro att den blir lika bra i fortsättningen.
Yvonne tackar regionerna för de goda kontakter de fått med varandra och de goda minnena.

Jag hände med mina kompisar till deras hotellrum för snabb omdressning till Festmåltiden.
Vi hade så trevligt vid vårt bord.
 Här sitter en rad sydostvävare, närmast Anna Östlund som hade föreläsning om Rosengång och som även skrivit boken. bredvid henne Yvonne, Ninni, Lena och Inger.
Närmast sitter Reidun Karlsson i blå blus.Sen sitter Eva-Lena (bloggen Trollgarn) och Birgitta från Lekvattnet.(bloggen Utsikt från vävstugan)

Som av en händelse fick jag med mig en del flaskor hem.....;) Väckte viss skrattlusta hos en del...konstigt.

Nog nu om detta.
Grannen/bonden har meddelat att inte inte är så smart att hänga ut tvätt idag. Så tvätta slipper jag idag.
Istället ska jag en sväng till museet, konstigt va. Det får snart bli ett slut med det här - jag måste ju hinna väva också. Särskilt nu när jag fått så mycket inspiration....det jobbas i huvet ska jag säja.

Hej så länge...
hälsar Monika.



tisdag 22 april 2014

Örebro - here I come.

Imorgon åker jag till Örebro.
Riksårsmöte för Föreningen för Handvävning. Viktiga saker. Så lämpligt att lägga det där, så jag kan visita dottern.

Påsken var skön och vårlik. En tur till sommarstugan hanns med, det var gott för själen.
Och där stod den lilla vävstolen och väntade på mig :) Där väver jag gardiner som ska passa nya köket, förhoppningsvis.

Idag har jag varit och fotat i Madesjö Hembygdsmuseums Klädkammare som vi har ändrat om i under ett par veckors tid. Vi är så nöjda och självgoda.
Jag bara måste visa lite bilder.
Detta lapptäcke hittade jag i ett kallförråd som nu repareras till nytt textilförråd.
Visst är det underbart?

 Damen i gungstolen läser en sagobok för barnen.
 Dessa förkläde låg i en annan monter och syntes knappt. Nu har de kommit fram i ljuset..

Vi har bytt ut många svart klänningar mot ljusa.
Dockan har en klänning som Skönhetsdrottningen från Skedebäckshult hade på sig i Amerika, där hon fick sin fina utnämning.


Sen har jag fått backning. Varför har du inte lagt ut kortet när du och Lena flyttar solv!!!
Jag gör det motvilligt.
Tjejen närmast är Lena- den damastfrälsta vävinnan. Hon, därborta, i blått....
är jag. Jag kommer aldrig utnämnd till skönhetsdrottning.

 

Imorgon åker jag till Örebro :).
 Där ska jag umgås med andra vävnördar i dagarna 3.
Det ska bli så roligt att se. Hela Örebro är pyntat med vävar,förstår jag.
Mycket vävprat blir det, fin utställning i Kulturhuset, fina utflykter, trevlig gemenskap, möten med gamla och nya vänner.
Vi hörs efter denna spännande helg.
Hälsar
Monika





fredag 18 april 2014

Glad påsk, Hemlis vän och nerklipp.

Det är vad detta inlägg ska handla om, och kanske nåt mer...
Jag börjar med min Hemlisvän.

Jag hade turen att få den BÄSTA av hemlisvänner. Tillika den som fick med mig på projektet. Antar att hon skrattade gott när hon fick mig tilldelad sig.
Jag började ana efter andra paketet. Dels tyckte jag att det var nog rätt frikostigt, kände mig verkligen bortskämd. Och så var det så himla "mitt i prick", och nån ledtråd.

Så när vi hade årsmöte i Sydostvävarna, tänkte jag, att jag måste försöka få sitta i närheten av Eva-Lena, http://trollgarn.blogspot.se  så jag ser hennes handstil....så klurig var jag.
Och nog hade jag rätt.
Igår kom paketet.
Ett härligt Alpackagarn med pärlor och mönster till handledsvärmare. En bok av min favoritförfattare Karin Brunk Holmqvist. Ett blått underbart merinogarn från Heritage, en sån här sticksgrovleksmätare. gottigottgott för munnen-choklad och lakrits, en jättefin!! Vävsax-kallar jag dem för, (kanonbra-hade ingen sån) och därtill Karbonzstrumpstickor!!!  Som extra tillbehör för muddstickningen följde en trädd synål med. Allt vittnar om omtanke. Det gör mig så glad och varm i hjärtat. Kommer på mig med att jag sitter och ler.
 Vi ses nästa vecka i Örebro. Då ska du få världens kram.

I vävstugan jag är med i, vart det nerklipp häromdagen. Det har varit resår i varpen har vi sagt. Ingen visste hur mycket det var kvar på gardinvarpen, så Ulla blev inte lovad 5 meter- det kan bli bara korta gardiner...men hon vävde på.....o vävde på.... Det blev 6,5 m.
 Tät och gles med en smal brun rand. Skira och fina. De skulle upp till påsk, hoppas vi får se en bild med dem på plats.
 Nämen titta! Till och med jag har kommit igång med damastväven. Lite provvävning och fållen gjord och första ramen. Bröllopet är i början av juli, så nu får jag väva på.
Sista kortet idag.
Jag har tillbringat mycket av min tid, de senaste veckorna med att ändra en utställning i Madesjö Hembygdsmuseum. Vi har rotat i gömmorna för att hitta nytt att hänga ut. Denna vackra duk kom fram. Den är först vävd i lin och sedan broderat på. Därtill vackert knuten frans. Den är vävd och broderad av en kvinna från Persmåla, utanför Nybro.
Nu hänger den för beundran i en monter i stället för att ligga i ett förråd. Den är helt sagolik.

Nästa vecka ska jag på RÅM i Örebro. Det betyder Riksårsmöte med Riksföreningen för handvävning. Många aktiviteter har Örebro-vävarna ordnat och en jättefin utställning som ska bli rolig att se. Här träffar man vävare från hela Sverige, och de långväga ifrån blir ju inte så ofta- så det är extra roligt.
Ca ett 100-tal vävintresserade på ett ställe - kan bara bli BRA.

Nu önskar jag Er alla en riktigt Glad Påsk.

Monika
 






lördag 5 april 2014

Det är mycket nu...

...... men lite blir klart i alla fall.
Koftan i lingarn från Kalinka på Öland stickade jag för några år sedan som tröja.
Men det blev inte att jag trivdes i den riktigt. Så jag sydde tätt och noga på maskin och klippte upp mellan sömmarna och vips blev det en kofta.
Så hittade jag ett fint band hos min sy och garnaffär här i Nybro. Färgen i bandet var perfekt och räckte alldeles lagom att kanta framkanterna och runt halsen på insidan. Det passade mig bättre.



Mina telningar växer och frodas. Nu har den längsta "slinga"...kan man kalla den för det? börjat slingra sig och det var dags att sätta i pinnar och båge så den kan slingra sig fritt. Den växer flera cm varje dag. Köksbordet är fortfarande halv belamrat av telningar. En del ska barnbarnet få ta med till fritids- där de ska plantera om dem och sedan sälja på en vårloppis typ.
Framför TV:n stickar jag på en tröja till William. Han som var så liten när han var liten, kräver nu storlek medium!!! Vart tar tiden vägen?
Lisas tröja är klar. Hon ska få den på lördag.




I vävstolen är det klart så långt, att jag har knytit upp och ner och åt alla håll och kanter ;)
Och börjat provväva..Perfekt. Skälet är så bra så du kan krypa genom, sa Lena.

 Men vad hjälper det när det inte blir rätt när man drar...Hm, något är fel.
 Lodrät kontramarsch som jag aldrig satt upp i innan,och så damast på det...och så lite trött på det.... det blev inte rätt när jag började dra dragen På något vis binder det inte i botten när jag drar.... Du får hem och tänka,sa dom.

Japp. Hjärnan har arbetat. Och jag har kommit till en slutsats. Jag ringde en support och jag hade tänkt rätt! Då blir man glad.
Tror jag åker ner en sväng imorgon, när maken ändå ska till båtklubben, och gör klart. För nu vill jag ju se att det funkar.
På bordet i rummet ligger rutpapper..mönstret är inte klart än, mer än i grova drag.

Trevlig söndag på er... ja, andra dagar också.
Monika